BIODYNEREN

Smaakvol – gezellig – vers – inspirerend

Samen eten aan een lange tafel op een biodynamische boerderij, waarbij ook boer en kok aanschuiven. Dat kan bij de diners van Biodyneren die door heel Nederland worden gehouden op boerderijen die biologisch-dynamisch werken. Het zijn zowel grote bedrijven als kleinschalige initiatieven met en zonder Demeter certificering waaronder ook boerderijen in omschakeling. Een enorme variëteit aan boeren-daadkracht geïnspireerd door de biodynamische visie zal in de rondleiding vooraf aan het diner zichtbaar zijn.

In mei 2022 zijn de diners van start gegaan bij vier boerderijen. Alle zeven diners waren met zo’n 30 gasten uitverkocht. Vorig jaar zijn er op 16 boerderijen 30 diners gehouden. Veel gasten lieten weten genoten te hebben van het eten, de verhalen en de passie die ze hebben ervaren. Ze hebben de achtergronden en praktijk van biodynamische landbouw beter leren kennen en zijn geïnspireerd door de biodynamische keuken. Want de kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer voort in de keuken. Dat geeft verrassende gerechten vol levenskracht, voedend voor lichaam, ziel en geest.

Kijk voor data en locaties van diners in 2024 hieronder.

Meer info? Vraag initiatiefnemer, coördinator en kok Ilse van den Bosch. De organisatie van de Biodynamische Diners is mogelijk gemaakt door het Willy Schilthuis Fonds van de BD-Vereniging

Op het land In de keuken
zorg voor bodemleven zorg voor darmflora
vruchtwisseling afwisseling wortel-, blad- en vruchtgroenten
eigenheid van plant en dier eigenheid van volwaardige producten
aandacht en bewustzijn van de boer aandacht en bewustzijn van de kok
biodiversiteit gevarieerde maaltijd
mooi afwisselend landschap mooi opgemaakte maaltijd

Voor het project Biodyneren zijn we op zoek naar vrijwilligers die willen helpen in de keuken. Voor meer info: contact@voedsaam.nl of 072-5644752.

Biodyneren in 2024

Op maar liefst 30 boerderijen kun je dit jaar komen Biodyneren. Hieronder een overzicht, dat komende tijd nog wordt aangevuld.

In onze Agenda vind je (binnenkort) bij de betreffende data meer info over diner en boerderij.

Biodyneren op ‘t Leeuweriksveld

Zaterdag 11 mei
Tijd: 16.00 uur start rondleiding; 18.00 uur start diner
Locatie: ‘t Leeuweriksveld, Zandzoom 72 in Emmen
Kok: Alberta Rollema van Oogsten, Koken en Eten
Kosten: 29,50 euro
Info en aanmelden bij kok Alberta via mail of tel. 06-19199934

Tuindiner op de Noorderhoeve

Zondag 26 mei
Tijd: 16.45 uur welkom, 17 uur rondleiding, 18 uur diner
Locatie: De Noorderhoeve, Duinweg 125 in Schoorl
Kok: Ilse van den Bosch, Voedsaam
Kosten: 49 euro. Prijs voor kinderen in overleg.
Info en aanmelden bij kok Ilse, contact@voedsaam.nl, 072-5644752

Bloesemlunch op Sprankenhof

Zondag 2 juni
Tijd: 12-16 uur, inclusief rondleiding
Locatie: Sprankenhof
Kosten: 45 euro
Info en aanmelden via sprankenhof.com 

Op het land diner bij Eko-logisch

Zondag 2 juni
Thema: Zo uit de grond en op je bord
Tijd: 15:45 uur aankomst, 16 welkom en start rondleiding, 18 uur aan tafel
Locatie: Kwekerij Eko-logisch, Floraweg 114B, Roelofarendsveen. Op instagram
Kok: Daphne
Kosten: €49,50 voor 4-gangen vegetarisch diner (excl. drankjes)
Info en aanmelden via deze link

Boerenpicknick op Zuivelboerderij de Brummenaer

Zondag 9 juni
Locatie: De Brummenaer, Cortenoeverseweg 125, Brummen
meer info volgt

Feestmaaltijd van eigen land op Genneper Hoeve

Zaterdag 15 juni
Thema: Feestmaaltijd van eigen land
Tijd: 18.00 uur welkom; 18.15 uur start rondleiding; 19.00 uur start diner
Locatie: Genneper Hoeve, Tongelreeppad 1, 5644 RZ Eindhoven
Kok: Daphne en Lins van het Poeflokaal Genneper Hoeve
Kosten: 55 euro incl drankjes
Info en aanmelden via info@genneperhoeve.nl

Biodyneren op de Zonnegaard

Zaterdag 15 juni
Locatie: De Zonnegaard, Appenseweg 7 in Voorst
Kok: Willemien Erbrink van 'Miene eten en ervaren'
Nadere info volgt

Biodyneren op de Eemstuin

Zaterdag 29 juni
Thema: Midzomer met een klein Sint Jans ritueel
Tijd: 17 inloop met drankje en klein voorproefje, 17:30 uur rondleiding door Liz en Jouke, 18 uur aan tafel, 21 uur einde
Locatie: Eemstuin, Huis voor de Aarde: Paaptilsterweg 7, Uithuizermeeden
Kok: Amber en Liz
Kosten: €45 inclusief sappen en kruidenwaters, exclusief andere dranken
Meer info en aanmelden: dagje@eemstuin.nl 

Biodyneren op Ruimzicht

Zaterdag 29 juni
Locatie: Halle
Nadere info volgt

Biodyneren op Thedinghsweert

Zaterdag 29 juni
Tijd: 16.00 uur start rondleiding; 18.00 uur start diner
Locatie: zorgboerderij Thedinghsweert, adres Thedingsweert 25, Kerk-Avezaath
Kok: Janneke Meijer
Nadere info volgt

Sophia’s Tuindiner

Zondag 30 juni
Thema: bodem
Tijd: 16.00 uur
Locatie: Sophia’s Tuin, Seterse weg 7 in Oosterhout
Kok: Marion Pluimes
Kosten: 55 euro
Meer info en aanmelden bij kok Marion Pluimes: thelofflychef.nl/tuindiners

Dineren tussen stad en grasland op de Stadshoeve

Zondag 30 juni
Tijd: 16 uur ontvangt met welkomstdrankje, 16.30 uur rondleiding, 18 uur aan tafel
Locatie: Stadshoeve, Zunderdorpergouw 29 in Amsterdam
Koks: biologisch cateraar en kookstudio Peter Pan en Daphne Duin, kok bij restaurant Merkelbach
Kosten: €49,50 voor een 4-gangen diner (excl. drankjes)
Meer info en aanmelden: Nadere info volgt

Biodyneren bij Noorderlicht

Zaterdag 6 juli
Tijd: inloop vanaf 16.45 uur. Start rondleiding 17.00 uur. Aanvang diner 18.00 uur
Locatie: Kaasboerderij Noorderlicht, Gorissenweg 1 in Noordeloos
Kok: Machteld Hermens van Natuurlijk Lekker Eten
Kosten: €45
Meer info en aanmelden: bij Machteld via info@natuurlijklekkereten.nl

Biodyneren bij Gedeelde Weelde

Vrijdag 5 juli (verschoven; was eerst 6 juli)
Locatie: Maastricht
Nadere info volgt

Tuinbuffet bij Pluktuin van Geesje

Zaterdag 6 juli
Tijd: 18 uur welkom op de Pluktuin, 18:30 uur korte rondleiding, 19 uur aan tafel
Locatie: Pluktuin van Geesje, Wagenweg 6 in Oudkarspel
Koks: Ernst en Anna
Kosten: €35. Kinderen t/m 8 jaar: € 15. Kinderen van 9 t/m 12 jaar: € 22,50
Meer info en aanmelden: yoram@pluktuinvangeesje.nl

Biodyneren bij De Grote Wiede

Vrijdag 12 en zaterdag 13 juli
Locatie: De Grote Wieden, Rijnvis 46, Hulshorst
Kok: Evrim Kurc van de Bio Basis
Nadere info volgt

Oogstdiner bij Vrouw Holle

Zaterdag 13 juli
Thema: biodiversiteit – smaakvol – gezellig – vers –  inspirerend
Tijd: 16.30 uur welkom bij zorgboerderij Vrouw Holle, 16.45 uur rondleiding over de boerderij, 18 uur diner
Locatie: Vrouw Holle, Achtergang 4 in Ursem
Kok: Ilse van den Bosch, Voedsaam
Kosten: €49. Prijs voor kinderen in overleg. (Wanneer u een minimum inkomen heeft en deze prijs niet kunt betalen, horen wij dat graag.)
Meer info en aanmelden bij kok Ilse van den Bosch: 072-5644752, contact@voedsaam.nl

Tuindiner op de Noorderhoeve

Zaterdag 20 juli
Tijd: 16.45 uur welkom, 17 uur rondleiding, 18 uur diner
Locatie: De Noorderhoeve, Duinweg 125 in Schoorl
Kok: Ilse van den Bosch, Voedsaam
Kosten: 49 euro. Prijs voor kinderen in overleg.
Info en aanmelden bij kok Ilse, contact@voedsaam.nl, 072-5644752

Biodyneren op de Eemstuin

Zaterdag 27 juli
Thema: Zomerse smaak expeditie
Tijd: 17 inloop met drankje en klein voorproefje, 17:30 uur rondleiding door Liz en Jouke, 18 uur aan tafel, 21 uur einde
Locatie: Eemstuin, Huis voor de Aarde: Paaptilsterweg 7, Uithuizermeeden
Kok: Kendall’s catering
Kosten: €45 inclusief sappen en kruidenwaters, exclusief andere dranken
Meer info en aanmelden: dagje@eemstuin.nl 

Tuindiner bij Pluktuin van Geesje

Zaterdag 27 juli
Thema: biodiversiteit – smaakvol – gezellig – vers – inspirerend
Tijd: 17 uur welkom op de pluktuin, 17.30 uur korte rondleiding, 18 uur aan tafel
Locatie: Pluktuin van Geesje, Wagenweg 6 in Oudkarspel
Kok: Ilse van den Bosch van Voedsaam
Kosten: €42
Meer info en aanmelden: via Ilse: 072-5644752, contact@voedsaam.nl

Tuindiner bij Pluktuin van Geesje

Zaterdag 3 augustus
Thema: biodiversiteit – smaakvol – gezellig – vers – inspirerend
Tijd: 17 uur welkom op de pluktuin, 17.30 uur korte rondleiding, 18 uur aan tafel
Locatie: Pluktuin van Geesje, Wagenweg 6 in Oudkarspel
Kok: Ilse van den Bosch van Voedsaam
Kosten: €42
Meer info en aanmelden: via Ilse: 072-5644752, contact@voedsaam.nl

Biodyneren aan de IJssel bij Boer'n Buffel Keizersrande

Zondag 11 augustus
Tijd: aanvang 16 uur
Locatie: Boer 'n Buffel Keizersrande, IJsseldijk 35 in Diepenveen
Kok: Cathy Verschoor, K.Eetmee
Kosten: €55 (incl water/frisdrank)
Meer info en aanmelden: keetmee.nl

Tuinbuffet bij Pluktuin van Geesje

Zaterdag 24 augustus
Tijd: 18 uur welkom op de Pluktuin, 18:30 uur korte rondleiding, 19 uur aan tafel
Locatie: Pluktuin van Geesje, Wagenweg 6 in Oudkarspel
Koks: Ernst en Anna
Kosten: €35. Kinderen t/m 8 jaar: € 15. Kinderen van 9 t/m 12 jaar: € 22,50
Meer info en aanmelden: yoram@pluktuinvangeesje.nl

Biodyneren op de Eemstuin

Zaterdag 31 augustus
Thema: Ontmoet de ander
Tijd: 17 inloop met drankje en klein voorproefje, 17:30 uur rondleiding door Liz en Jouke, 18 uur aan tafel, 21 uur einde
Locatie: Eemstuin, Huis voor de Aarde: Paaptilsterweg 7, Uithuizermeeden
Kok: Ines en Rina
Kosten: €45 inclusief sappen en kruidenwaters, exclusief andere dranken
Meer info en aanmelden: dagje@eemstuin.nl 

Biodyeren bij Meulwaeter

Zaterdag 31 aug en zondag 1 sept
Locatie: Landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen
Kok: Denise van den Ierssel van 'Vanlandnaarpan'
Nadere info volgt

Biodyneren op Ruimzicht

Zaterdag 31 aug
Locatie: Halle
Nadere info volgt

Biodyneren op Zuivelboerderij de Brummenaer

Zaterdag 7 september
Locatie: Brummen
Nadere info volgt

Biodyneren op Sonnevanck

Zondag 8 september
Tijd: 16 uur welkom bij boerderij Sonnevanck, 16.15 uur rondleiding op het erf, 18 uur samen aan tafel
Locatie: Boerderij Sonnevanck, Volgerweg 41 in Middenbeemster
Kok: Ilse van den Bosch van Voedsaam
Kosten: €49. Prijs voor kinderen in overleg. (Heeft u een minimum inkomen en kunt u de prijs niet betalen, dan horen wij dat graag.)
Meer info en aanmelden bij kok Ilse van den Bosch:  contact@voedsaam.nl, 072-5644752,

Nazomeren op de Zonneboog

Zaterdag 14 september
Tijd: inloop vanaf 16.45 uur. Start rondleiding 17.00 uur. Aanvang diner 18.00 uur
Locatie: De Zonneboog, Zeebiesweg 50 in Lelystad
Kok: Machteld Hermens van Natuurlijk Lekker Eten
Kosten: €37,50
Meer info en aanmelden: bij Machteld via info@natuurlijklekkereten.nl

Biodyneren op de Eemstuin

Zaterdag 28 sept
Thema: drie-gangen-wild-pluk-diner
Tijd: 17 inloop met drankje en klein voorproefje, 17:30 uur rondleiding door Liz en Jouke, 18 uur aan tafel, 21 uur einde
Locatie: Eemstuin, Huis voor de Aarde: Paaptilsterweg 7, Uithuizermeeden
Kok: Janet en Irma Frieling
Kosten: €45 inclusief sappen en kruidenwaters, exclusief andere dranken
Meer info en aanmelden: dagje@eemstuin.nl 

Biodyneren bij Noorderhoeve

zaterdag 28 september
Locatie: Schoorl
meer info volgt

Sophia’s Tuindiner

zondag 6 oktober
Tijd: 16.00 uur
Locatie: Sophia’s Tuin, Seterse weg 7 in Oosterhout
Thema: verwarmen
Kok: Marion Pluimes
Kosten: 55 euro
Meer info en aanmelden bij kok Marion Pluimes: thelofflychef.nl/tuindiners

Biodyneren bij Odin

woensdag 9 oktober
Tijd: 18-21.30 uur
Locatie: Odin, De Panoven 1 in Geldermalsen.
Thema: Demeter weken en 100 jaar biodynamische landbouw. Dit keer geen rondleiding op een boerderij, maar door het distributiecentrum van Foodcoop Odin
Kok: Janneke Meijer
Kosten: 35 euro incl. 3 drankjes, water en koffie/thee afsluitend
Meer info en aanmelden tzt via Odin.nl

Biodyneren op Thedinghsweert

Zaterdag 12 oktober
Tijd: 16.00 uur start rondleiding; 18.00 uur start diner
Locatie: zorgboerderij Thedinghsweert, adres Thedingsweert 25, Kerk-Avezaath
Kok: Janneke Meijer
Nadere info volgt

Biodyneren op ‘t Leeuweriksveld

Zaterdag 19 oktober
Tijd: 16.00 uur start rondleiding; 18.00 uur start diner
Locatie: ‘t Leeuweriksveld, Zandzoom 72 in Emmen
Kok: Alberta Rollema van Oogsten, Koken en Eten
Kosten: 29,50 euro
Info en aanmelden bij kok Alberta via mail of tel. 06-19199934

Biodyneren in de Kruidenkas

Zaterdag 19 oktober
Tijd: 16.45 uur welkom in de Kruidenkas, 17 uur rondleiding in en rondom de kas, 18 uur diner
Locatie: De Kruidenkas, De Omloop 15a in Schoorl
Kok: Ilse van den Bosch, Voedsaam
Kosten: € 49. Prijs voor kinderen in overleg. (Wanneer u een minimum inkomen heeft en deze prijs niet kunt betalen, horen wij dat graag)
Meer info en aanmelden bij kok Ilse van den Bosch: contact@voedsaam.nl, 072-5644752

Oogstdiner op de Stadsboerderij Almere

Zondag 20 oktober
Tijd: inloop vanaf 16.15 uur. Start rondleiding 16.30 uur. Aanvang diner 18.00 uur
Locatie: De Stadsboerderij, Kemphaanpad 14 in Almere
Kok: Machteld Hermens van Natuurlijk Lekker Eten
Kosten: €45
Meer info en aanmelden: bij Machteld via info@natuurlijklekkereten.nl

Biodyneren op de Eemstuin

Zaterdag 26 oktober
Thema: Automne, drie gangen diner met de spices van de herfst
Tijd: 17 inloop met drankje en klein voorproefje, 17:30 uur rondleiding door Liz en Jouke, 18 uur aan tafel, 21 uur einde
Locatie: Eemstuin, Huis voor de Aarde: Paaptilsterweg 7, Uithuizermeeden
Kok: Claudia Nayana
Kosten: €45 inclusief sappen en kruidenwaters, exclusief andere dranken
Meer info en aanmelden: dagje@eemstuin.nl 

Biodyneren op de Eemstuin

Zaterdag 30 november
Thema: Vedische variaties – Indiase gerechten met een lokale twist
Tijd: 17 inloop met drankje en klein voorproefje, 17:30 uur rondleiding door Liz en Jouke, 18 uur aan tafel, 21 uur einde
Locatie: Eemstuin, Huis voor de Aarde: Paaptilsterweg 7, Uithuizermeeden
Kok: Paul Bronwasser
Kosten: €45 inclusief sappen en kruidenwaters, exclusief andere dranken
Meer info en aanmelden: dagje@eemstuin.nl 

Overige locaties:

Biodyneren zal in 2024 ook plaats vinden op deze boerderijen. Zodra de data bekend zijn, worden ze hier toegevoegd:

Warmonderhof in Dronten; Westerwoldgoud in Onstwedde; Timpelstead in Engwierum; De Hommelhoeve in Empe; Beersche Hoeve in Oostelbeers; Beukenhof in Breda

Johan, gast op Urtica de Vijfsprong: 'Na het eten had ik geen propvolle maag. Daarentegen voelde ik dat heel mijn lichaam was gevuld. Alle behoeften waren vervuld en mijn lichaam voelde daardoor als één.'

Evrim Kurc, kok op De Grote Wiede: ‘Koken voor Biodyneren heb ik ervaren als de boerderij eren. Het is een feest om de betoverde koppies te zien terugkomen van de rondleiding en dan voor hen te mogen serveren.’

Ilse van den Bosch, initiatiefnemer Biodyneren: ‘In de landbouw en in de keuken werken we met levenskrachten. We kunnen vitaliteit intensiveren, laten groeien. Zo kunnen menselijke kwaliteiten als liefdevolle aandacht, interesse, zorg, én heldere inzichten, iets toevoegen aan de natuur. Precies dat voedt ons.’